Dziś jedno z tych dań, które nie wymagają zbyt wiele uwagi i wysiłku. W zasadzie robi się samo. Zainspirowałam się daniem, które robi zaprzyjaźnione małżeństwo z tą różnicą, że moja zapiekanka jest wegetariańska:)
This is one of those dishes which don't need much attention or effort. I was inspired by my friends who make it with meat. My Pasta Bake is vegetarian but also delicious.
Uwielbiam zapiekanki makaronowe i zawsze z nimi eksperymentuję, ale ta jest wyjątkowo smaczna. Dlatego też chcę się podzielić z Wami moim przepisem (no i mieć go gdzieś na wszelki wypadek...;)
I'm a big fan of Pasta Bake and I always experiment during making one . This one is really delicious so I want to share it with you (plus I have to write down the recipe just in case...).
Makaron zapiekany w sosie serowo-pomidorowym
500g dowolnego makaronu
Sos serowy:
2 łyżki masła
2 szklani mleka
3-4 łyżki mąki białej
ser żółty (ja użyłam Cheshire ale z Cheddar też będzie pasował)
gałka muszkatałowa
pieprz
sól
Rozpuść masło w rondlu i stale mieszając dodaj mąkę. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i złotego koloru. Następnie powoli wlewaj mleko stale mieszając. Dodaj ser i przypraw do smaku. Gotuj na wolnym ogniu stale mieszając aż sos zgęstnieje. Wymieszaj z surowym makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Sos pomidorowy:
2 puszki pokrojonych pomidorów
1 cebula
1 papryka zielona
1 papryka żółta
sól
bazylia
oliwa do gotowania
Pokrój cebulę i papryki. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone papryki i pomidory. Przypraw do smaku i gotuj ok 5 minut. Sos pomidorowy wlej na makaron w naczyniu żaroodpornym, posyp startym serem i piecz w 180 stopniach C przez ok 30-40 minut lub aż makaron będzie miękki.
Tomatoe & Cheese Pasta Bake
500g of pasta of your choice
for white cheese sauce:
2 tbs of butter
2 cups of milk
3-4 tbs of white flour
cheese of your choice (I used Cheshire but Cheddar would be also great)
nutmeg
black pepper
salt
Melt the butter in a pan and stir it when adding flour. Cook it and stir it until it's smooth and gold then add milk and cheese. Stir it untill it's thick and smooth, add salt, black pepper and nutmeg to taste. Mix the sauce with uncooked pasta and put into a heatproof dish.
for tomatoe sauce:
2 chopped tomatoes in cans
1 onion
1 green pepper
1 yellow pepper
olive oil to cook
basil
salt
Chop onion and peppers. Heat olive oil in a pan, add the onion and when it's gold add peppers and tomatoes from cans. Add basil and salt to taste. Cook for 5 minutes and pour over pasta in the heatproof dish. Add some grated cheese and bake it for about 30 - 40 minutes in 180 C degrees (or untill the pasta is backed).
Smacznego:)
Super, robię w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
mniamniuśne :)
OdpowiedzUsuń