Przechowywanie pokarmu

Dziś kilka słów o przechowywaniu mleka matki. Czasem się zdarza, że nabrzmiałą pierś (bo maluch upodobał sobie jedną tylko) trzeba opróżniać. Co zrobić z mlekiem odciągniętym? Jedne mamy wykorzystują mleko do następnego karmienia i podają z butelki, inne robią zapasy na wypadek gdy dziecko musi zostać pod czyjąś opieką, inne jeszcze wylewają (mnie też się czasem zdarzyło, niestety nie miałam wyjścia).

Odciągnięte mleko warto przechować na "czarną godzinę", a dziecku, przy następnym karmieniu podać pierś, jeśli jest taka możliwość. Raz, że jedzonko jest świeże, dwa, że to zawsze pierś, a nie butelka, trzy - ten niezastąpiony kontakt z mamą, do którego dziecko karmione piersią jest po prostu przyzwyczajone. 


Jak i w czym przechowywać pokarm?

  • Przechowuj pokarm w szczelnych, sterylnych pojemniczkach, butelkach szklanych lub plastikowych z pokrywką lub foliowych jednorazowych torebkach.
  • Oznacz opakowanie datą i godziną odciągnięcia pokarmu. Jeśli pojemnik nie posiada podziałki, zapisz także objętość pokarmu.
  • Jeśli używasz naczyń przeznaczonych do wielorazowego użytku, po dokładnym wymyciu wyparz je, a w przypadku dzieci chorych i wcześniaków dodatkowo wygotuj.
  • Pakuj i zamrażaj pokarm o objętości jednego karmienia, aby nie trzeba było wylewać naddanej ilości mleka. Pozwoli Ci to również na zmniejszenie czasu potrzebnego do rozmrażania pokarmu.
  • Do mrożenia wkładaj pojemniczki głęboko do zamrażarki, aby nie narażać mleka na rozmrażanie, przy częstym jej otwieraniu. Nie umieszczaj ich również na drzwiczkach zamrażalnika.
  • Nie mieszaj w jednym opakowaniu porcji pokarmu odciągniętych w różnym czasie (powyżej kilku godzin).
* http://www.rodzicpoludzku.pl/Po-porodzie/Przechowywanie-mleka-mamy.html
 
 
 
 
 
Ja osobiście używam woreczków firmy TUFI, ogólnie dobre, ale miarka na nich nie jest wiarygodna, trzeba więc dokładnie sprawdzać na butelce.
 
 
 
 
 
 
 
 
 Jak rozmrażać pokarm?

  • Mleko, które ma być podane dziecku w przeciągu najbliższych 24 godzin, rozmrażaj w lodówce do następnego dnia.
  • Po wyjęciu z zamrażarki lub lodówki, zanurz opakowanie w ciepłej wodzie (poniżej 50 °C).
  • Nie podgrzewaj pokarmu w garnku na gazie, piekarniku ani w kuchence mikrofalowej. Wysoka temperatura niszczy białka zawarte w mleku kobiecym.
  • Nie podawaj dziecku pokarmu chłodniejszego niż temperatura pokojowa ani cieplejszego niż 36 °C. Twoje dziecko może odmówić mleka podanego prosto z lodówki, nie jest to jednak dla niego niebezpieczne.
  • Przed podaniem mleka, delikatnie wstrząśnij lub przechylaj butelkę, aby wszystkie składniki mleka wymieszały się.
  • Nie mieszaj odciągniętego mleka z mieszanką. Najpierw podaj dziecku swój pokarm, a dopiero, gdy się nie naje, podaj mu mieszankę.
WAŻNE!!! Nie zamrażaj ponownie uprzednio rozmrożonego pokarmu!!!

* http://www.rodzicpoludzku.pl/Po-porodzie/Przechowywanie-mleka-mamy.html
 
Czas przechowywania:
 
Tutaj różne źródła różnie podają (różnice na szczęście nie są duże). Producent woreczków TUFI zaleca:
 
Temperatura pokojowa:  
8 - 12 godz. dzieci donoszone
2 - 4 godz. wcześniaki

Lodówka:
4 dni dzieci donoszone
2 dni wcześniaki

Zamrażalnik w lodówce (wspólne drzwi):
2 tygodnie tylko dzieci donoszone
 
Zamrażarko - lodówka (osobne drzwi):
3 miesiące tylko dzieci donoszone
 
Zamrażarka:
6 - 12 miesięcy dzieci donoszone
Wcześniaki w zależności od potrzeby zastosowania pokarmu 
 

Miejsce przechowywania Temperatura Czas przechowywania
W pomieszczeniu (pokój, kuchnia itp.) 16°C
do 24 godzin
21°C do 10 godzin
27°C 6-8 godzin
W torbie chłodniczej z wkładami chłodzącymi od 15°C do -4°C 24 godziny
W lodówce od 3°C do 5 °C 3-5 dni
W zamrażalniku lodówki od -10°C do -15 °C 2 tygodnie
W zamrażarce -18°C 3-6 miesięcy
-20 °C 1 rok

Ważne jest to, żeby nie przetrzymywać pokarmu zbyt długo. Pokarm matki dostosowuje się do potrzeb dziecka, ale nie w lodówce czy zamrażarce. Mimo wszystko lepiej podać mleko matki (nawet jeśli jest małowartościowe) aniżeli modyfikowane.
 
Co może cię zdziwić?
  • Na powierzchni mleka po rozmrożeniu może się pojawić żółta warstwa - jest to tłuszcz, który oddzielił się w trakcie mrożenia. Ta warstwa nie jest szkodliwa dla dziecka - a wręcz przeciwnie, to ważny składnik mleka mamy!
  • Mleko może tez wyglądać jak "zważone" lub mieć nieprzyjemny zapach i zmieniony smak. To efekt działania lipazy, czyli enzymu, który trawi tłuszcze. Takie mleko nie jest szkodliwe, ale Twojemu dziecku może nie smakować. Jak długo możesz przechowywać pokarm?
Jeśli któraś z mam ma wątpliwości co do podawania rozmrożonego pokarmu dziecku, to uspokajam - dziecku nic nie będzie:)