Miód na zdrowie wyjdzie...

Czy jest tu Ktoś, kto nielubi miodu?
Mam nadzieję, że nie, ale jeśli jest tu taki Ktoś, kto miodu nie lubi, niech jednak zostanie i przeczyta:)

My jesteśmy fanami tego słodkiego, lepkiego złota.
Podany na świeżej bułeczce z masłem jest po prostu rozpustą:)
Idealnym zakończeniem śniadania.

Większość z nas zna lecznicze właściwości miodu.
Dla tych, którzy nie wiedzą (są tacy??) i dla tych którzy nie pamiętają mam kilka informacji:)

Miód ma przede wszystkim właściwości bakteriobójcze i uodparniające. 
Zawiera bakterie Gram-dodatnie (gronkowce, paciorkowce) i bakterie Gram-ujemne.
Działa także na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, grzyby z rodzaju Candida, które niestety są częste u ludzi, a nawet na rzęsistka pochwowego (!).

A oto garść informacji ze strony Polskiego Związku Pszczelarskiego

Miód zawiera cukry proste (glukozę i fruktozę), białka, enzymy (inhibinę), kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy i barwniki. W 100 g miodu znajduje się ok. 5 mg wapnia, 16 mg fosforu, 0.9 mg żelaza, 5 mg magnezu oraz wanad, molibden, nikiel, fluor, bor, kobalt, bar, pallad, wolfram, glin, cynk, cynę i inne mikroelementy. Miód zawiera witaminy: A, B2, C, PP oraz białko typu globulin i albumin. O smaku miodu decydują głównie kwasy organiczne, o jego zapachu - olejki eteryczne, a o kolorze barwniki (flawony, antocjany, karotenoidy, chlorofil). Miody mają szeroką gamę kolorów, poczynając od białego przez kremowy, żółty aż do brązowego, a nawet zielonkawego. Miody jasne są delikatniejsze w smaku, smak ciemnych jest zazwyczaj ostry.  

W zależności od tego, na jakie schorzenie cierpimy powinniśmy spożywać tak, nie inny rodzaj miodu.
A tych jest naprawdę sporo mimo tego, że w marketach dostępnych jest ledwie kilka rodzajów (wielokwiatowy, lipowy, spadziowy - więcej nie spotkałam, no może jeszcze gryczany).

Poniżej cytuję fragment strony apiterapia.biz (za E. Hołderną - Kędzią)


Odmiana miodu
Schorzenia
Rzepakowy
  • wątroba i drogi żółciowe
  • serce i naczynia wieńcowe
  • stany zapalne dróg oddechowych
Akacjowy
  • zaburzenia przewodu pokarmowego
  • nerki i układ moczowy
  • przeziębienia
Lipowy
  • górne i dolne drogi oddechowe
  • serce i układ krążenia
  • układ nerwowy, stres
Gryczany
  • układ krążenia, miażdżyca
  • wątroba i działanie odtruwające
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza
Wrzosowy
  • nerki, drogi moczowe, prostata
  • stany zapalne jamy ustnej i gardła
  • stany zapalne żołądka i jelit
Wielokwiatowy
  • stany alergiczne dróg oddechowych
  • wyczerpanie fizyczne i psychiczne
  • serce i naczynia krwionośne
Spadziowy z drzew iglastych
  • dolne drogi oddechowe
  • przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki
  • choroby serca i naczyń, nerwice
Spadziowy z drzew liściastych
  • nerki i drogi moczowe
  • wątroba i drogi żółciowe
  • przewód pokaramowy, jelita
Nektar.-spadziowy
  • stany wyczerpania fizycznego i psychicznego
  • serce i układ krążenia
  • zaburzenia trawienne 


Muszę się pochwalić, że udało mi się przedwczoraj kupić miód malinowy.
Co prawda nie do końca prawdziwy, bo to sokomiód, ale posiada wszelkie właściwości miodu i ten smak.....

Dlaczego sokomiód?
Prawdziwy miód malinowy ma złocisty kolor, a po krystalizacji niemalże śnieżnobiały.
Nasz jest malinowy w kolorze (w smaku też).
Dodajemy go do herbaty, Hania z kolei dostaje do picia z wodą.

Jednak pszczoły dają nam coś więcej niż miód.
Niesamowite właściwości ma też pyłek kwiatowy, o którym przeczytacie o TUTAJ
a także pierzga, która jest naturalnym suplementem naszej diety.
Na stronie apiterapia.biz przeczytacie, że:
Pierzga wspomaga leczenie wielu chorób:
    Działa wzmacniająco i regenerująco:
  • w okresie rekonwalescencji,
  • po przebytych zabiegach operacyjnych, w stanach pozawałowych,
  • w spadku odporności,
  • w stanach chronicznego zmęczenia,
  • w niedoborach witamin i składników mineralnych, zapobiegawczo i leczniczo w anemi
    Wzmacnia układ nerwowy:
  • w stanach depresyjnych,
  • w stanach przemęczenia psychicznego,
  • przy intensywnym wysiłku umysłowym.
    Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego:
  • w chorobie wrzodowej,
  • przy obstrukcjach i biegunkach.
    Działa ochronnie i odtruwająco:
  • w chorobach wątroby - wirusowe zapalenie wątroby.



Zatem do pasieki rusz się już:)

Albo do jakiegoś ekologicznego tudzież ze zdrową żywnością;)


*Na naszej liście miodków na zakup czekają:
miód malinowy (nie sokomiód)
i wiele innych
no i oczywiście pyłek i pierzga


Tym miłym akcentem chciałam wszystkim życzyć "Słodkiego, miłego życia" i słodkich snów:)
Anjamit